E-bike túra: Bükki Csillagda kör

E-bike túra: Bükki Csillagda kör

E-bike túra: Bükki Csillagda kör

Májustól októberig hetente szervezünk szakvezetett E-bike túrákat a Bükk-fennsíkra. Túráinkat úgy állítottuk össze, hogy a résztvevők láthassák azokat a természeti értékeket, élőhelyeket, amelyek a Bükki Nemzeti Park kiemelt értékei között tartunk számon.

Útvonal és túraleírás:

Az E-bike használat megismerése után a kerékpárosokkal elindulunk a Szalajka-völgyön, majd az első elágazásnál balra fordulva Tótfalusi-völgyön megyünk tovább az aszfaltozott erdészeti üzemi úton a Bükk-fennsík irányába. Szerpentinen visz az utunk felfelé sziklai tölgyesek mentén, majd a Kalapat parkolóhoz érve pihenőt tartunk (bevárjuk a hátul jövőket).

Továbbhaladva folyamatosan emelkedő úton elérjük a Gerenna-vár hegyet, annak meredek északi oldalában sziklás bevágásban visz tovább utunk. Ennek ellenére a bükkfák miatt csak egy ponton , egy éles kanyarban kiszélesedő parkolónál tudjuk a kilátást élvezni. Innen még 10-15 perc tekeréssel érjük el a Bükk-fennsíkot az Olasz-kapu szikla-átvágásnál. A hely az elnevezését az I. világháború idején itt dolgozó olasz hadifoglyok után kapta. A mesterséges sziklakapun átgurulva már szintben haladunk tovább. A táj itt változik, a zárt bükkösök után magashegyi növényzetben gazdag karsztgyepek szegélyezik utunkat.

Az útelágazásnál, ahol jobbról a BNP őrszolgálat számára fából épített őrház található, egyenesen megyünk tovább majd fiatal bükkösben egyenletesen emelkedő, enyhén kanyargós úton érjük el a Kis-kőhát nyerget és innen a Bükk-fennsíkot hátrahagyva gurulunk lefelé a Bánya-hegyi elágazó irányába. Az erősen lejtő úton a féke szorgalmasan kell használni, mivel több hajtűkanyarral találkozunk.

Száraz időben a második, jobbos kanyarívben balról becsatlakozó földútra (Zöld kerékpár jelzéssel)

fordulunk, amiről 100 m-en belül letérünk jobbra és innen ereszkedünk lefelé erdészeti földúton a Bolygótúra tanösvény mentén, egészen a Borostyán vendégházig. A szálláshelyen szükség esetén kérhető kerékpáros elsősegély szerviz-készlet.

A Borostyán vendégháztól már közúton megyünk tovább balra, majd pár kilométer kanyargós útszakaszt megtéve elérjük a Bükki Csillagdát.

A Bükki Csillagda interaktív kiállítása kiegészül planetáriummal, meteoritgyűjteménnyel, 3D-s vetítéssel, VR szemüveges bemutatóval, van a büfében üdítő, kávé, szendvics stb.

A Csillagda megállóra egy órát tervezünk. A kiállítás belépőjegyeket a túra résztvevői maguk váltják meg.*

Visszaúton a közúton megyünk a Bánya-hegyi elágazóig, ahonnan az erdészeti út szerpentinjén kapaszkodunk vissza a Bükk-fennsíkra. A fennsíkon látott faháznál (BNPI őrház) az elágazóban jobbra fordulva érjük el a Nagy-mező nyílt karsztgyepét. A gyep nyílt területén haladva érkezünk az elágazáshoz ahol Bánkút felé, balra kanyarodunk. Innen 20 perc emelkedő után érjük el a Bánkút turistaközpontot, szükség esetén pihenőt tartva, majd Hármaskút érintésével erdei úton indulunk vissza Szilvásváradra. Érintjük útközben visszafelé a már ismert helyeket, a Gerenna-várt, a Kalapat parkolót. Tiszta időben a kalapat parkolóból érdemes felmenni a Millenniumi kilátóhoz a gyönyörű panorámáért.

TALÁLKOZÓ HELYE

Szalajka-völgy, Kerékpárkölcsönző (www.kerekparkolcsonzo.hu)

9:30-tól: érkezés, kerékpárok átvétele, ismerkedés az e-bike használatával

9:50: túra indulás, várható visszaérkezés az indulási helyre 16:00-ig.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

 • Betöltött 16. életév;
 • A kerékpáros KRESZ szabályainak betartása;
 • Megfelelő kerékpározási tapasztalat, biztos kerékpár kezelés terepen is;
 • Jó egészségi állapot; visszaigazolt online foglalás (online foglalási határidő a meghirdetett túra dátumot megelőző nap 16:00-ig)
 • A túra indulásához minimum 2 fő jelentkezése szükséges.

FIGYELEM!

 • Az online jegyváltással a választott méretű e-bike foglalást is megkapja. Ezért kérjük, nyomtassa ki a túrajegyet, azzal jelentkezzen a túra előtt a Kerékpárkölcsönzőnél.
 • A jegy ára tartalmazza a kerékpárbérleti díjat.
 • Jegyvásárlási lehetőség a túrát megelőző nap 16:00-ig!
 • A túra során a csoport együtt mozog, nincs mód a csoporttól való különválásra!
 • Kérjük, hozzon magával elegendő innivalót, kényelmes ruházatot. Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő könnyű ruházat, széldzseki (a Bükk-fennsíkon rendszerint hűvösebb az időjárás).
 • A kerékpártúrákon minden résztvevő saját felelősségére vesz részt!
 • A túrán kerékpáros sisak viselete kötelező! Kérés esetén sisakot tudunk biztosítani, de a járványügyi helyzet miatt a saját kerékpáros sisak ajánlott.

Adatvédelem: A túrán fényképfelvételek készülhetnek, melyeknek az Igazgatóság és a Kerékpárölcsönző saját facebook és honlap oldalain, kiadványaiban való felhasználásához a résztvevők hozzájárulnak.

 • Ha érdekli, milyen e-bike túráink vannak még, EZEN a linken minden kérdésére választ kaphat.