Élőhelykezelési tábor a Mátrában 2022.07.05. 12:52

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Mátrai Tájegysége 2022. augusztus 8. és 14. között élőhelykezelési tábort szervez.

Szerencsére egyre több diák válik elkötelezetté a természetvédelem iránt és választ ennek megfelelően továbbtanulási lehetőséget. A biológus és természetvédelmi mérnök képzéseken széleskörű ökológiai és természetvédelmi szemléletű tudásanyag megszerzésére van lehetőség, de kevesebb alkalom nyílik a gyakorlati természetvédelem és a terepi ismeretek elsajátítására. Táborunk célja, hogy 8-12 fő egyetemista számára biztosítson lehetőséget a terepi ismereteik bővítésére, miközben tevékenyen hozzájárulhatnak a mátrai természetvédelmi területek megőrzéséhez. A résztvevők tanulhatnak a természetvédelmi kezelések jelentőségéről és módszertanáról, a holtfák szerepéről, betekintést nyerhetnek a napjainkat érintő természetvédelmi kérdésekbe és az ebből fakadó, a Mátrában is jelen levő konfliktusokba, mindezt a természetvédelmi őrök vezetésével.

A kaszáló tábor tematikája:

  • Élőhely kezelés, kaszálás és cserjeirtás a Mátra különböző természetvédelmi területein és Natura 2000 területein
  • A Mátrában zajlott és zajló természetvédelmi projektek bemutatása
  • Mátra főbb természetvédelmi értékeinek bemutatása
  • Felmérésekbe való bekapcsolódás; lepkék éjjeli lámpázása és madárgyűrűzés
  • A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrai látogató-, oktatási és kezelőközpontjának, a Harkály Háznak megtekintése

A tábort rossz idő esetén is megrendezzük, megfelelő ruházat, esőkabát, gumicsizma ajánlott.


2022.08.08.

hétfő

2022.08.09.

kedd

2022.08.10.

szerda

2022.08.11.

csütörtök

2022.08.12

péntek

2022.08.13.

szombat

2022.08.14.

vasárnap

Érkezés, szállásfoglalásKaszálás, cserjeirtásKaszálás, cserjeirtásTúra,Kaszálás, cserjeirtásHagyásfák alatti cserjeirtás,Táborzárás
Munkakezdés Gyöngyös:

Gyilkos-rét

Mátraszentimre:

Mlaki

Mátraszentimre:

Lengyendi-Galya

pingpong bajnokság,Kisnána:

Széki-rét

Fallóskúti-rétekHazautazás
Érkezéskor kis bemutatkozó, beszélgetésEste generátoros

lámpázás!

Előadás a Mátrárólközös bográcsozásHarkály Ház megtekintése zárás utánTábor

zárórendezvény


Figyelem! Aki a tábort szakmai gyakorlatként el kívánja fogadtatni, az egyetem által rendszeresített fogadónyilatkozatot és teljesítés-igazoló űrlapot (mindkettőt a saját adataival kitöltve) hozza magával, melyet aláírás után megküldünk az érintetteknek.

Helyszín: Mátrai Tájvédelmi Körzet

Szállás és étkezés: A mátrafüredi Harkály Ház területén, a résztvevők által hozott sátor és hálózsák használatával. Tisztálkodási lehetőség, igényes zuhanyzó és mosdók rendelkezésre állnak. Emellett egy konyhát is lehet használni, ahol kávéfőző, vízforraló, mikrohullámú sütő és tűzhely is van. Napi egyszeri meleg vacsorát biztosítunk (6 alkalom), reggel kávét és teát egyaránt. A reggelit és az ebédet a résztvevők maguknak intézik az általuk hozott tartós élelmiszerekből, kisbolt a szállás környékén található. (Saját pohár, kistányér, stb. hozatala indokolt.)

A tábor díja: A tábor díja 10.000 Ft/fő, ami tartalmazza a szálláshelyet, a vacsorát és a szakmai programokat. A számlaszám, ahová a részvételi díjat augusztus 1-ig kérjük utalni: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Magyar Államkincstár Heves Megyei Igazgatóságnál vezetett 10035003-01743661-00000000 számú számlája. A közleményhez mindenképpen kérjük feltüntetni a következőt: KASZÁLÓTÁBOR_2022

A táborba a mellékelt JELENTKEZÉSI LAPOT kitöltve az alábbi e-mail címen lehet jelentkezni: harkalyhaz@bnpi.hu

Jelentkezési határidő: 2022. július 29.