Vidra Verda - a guruló természetbúvár


Tovább

Élményből ismeret - mindenkinek

Réten, vízen és erdőben is otthon vagyunk...

Fedezd fel velünk a természet világát!

Ismerd meg Európa természeti örökségét!

...mert a biológiai változatosság gyönyörködtet!

A szabad időpontokért keressen elérhetőségeinken!

Rólunk mondták

Maruzsi Henrietta - Vasvár Úti Általános Iskola, Ózd

Maruzsi Henrietta - Vasvár Úti Általános Iskola, Ózd

Tegnap délelőtt az ózdi tóhoz érkezett a VidraVerda, a Bükki Nemzeti Park különleges guruló bemutatóterme. A Legyél Te is természetbúvár vetélkedőn 3. helyezést elért Hiúzok csapata több mint kétórás nagyon érdekes interaktív terepgyakorlaton vehetett részt. Lehetőség nyílt a vízben talált állatkák vizsgálatára, amit egy nagyméretű monitoron lehetett megnézni, miközben a BNP munkatársa, Bócsó Anita mesélt a talált állatok életmódjáról, előfordulásáról. Ezután a gyerekek mágneses kirakók segítségével ismerhették meg a vízben élő ízeltlábúakat. A hatalmas kirakó egy dunai gőtét eredményezett, de a 3d-s tápláléklánc is nagy sikert aratott. A foglalkozás végén a csapattagok megkapták a jól megérdemelt ajándékcsomagukat. Gratulálok nekik és bízom benne, hogy fogunk meg találkozni a VidraVerdával!

Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola

Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola

A Vidra Verda Pétervásárára érkezett a mai napon a Bükki Nemzeti Park jóvoltából. 7. évfolyamos tanulóink egy élményközpontú terepi foglalkozáson vettek részt. Az „Avarturkáló” elnevezésű program keretében megismerkedtünk a sokak számára kevésbé vonzó, ám nagyon hasznos százlábúakkal, pókokkal, fülbemászókkal, stb. Bemutatták számunkra az erdei életközösségben betöltött szerepüket. Köszönjük Bócsó Anita környezeti nevelőnek, hogy részt vehettünk az izgalmas és érdekes foglalkozáson.

Bemutatóhelyek, látogatóközpontok

Millenniumi kilátó

ÉrtékekMillenniumi kilátó

A 2000. augusztus 20-án átadott, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő faszerkezetű kilátó teraszáról páratlan látvány tárul a látogató elé: A Bükk hegység minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a Szalajka-völgy, az erdők rajzolata, és északi irányban 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta időben a szlovákiai hegyek és a Magas-Tátra csúcsai is látszanak.

Tovább olvasom
Anna-barlang

ÉrtékekAnna-barlang

Felhívjuk a Miskolc Pass turisztikai kártyával, valamint online vásárolt jeggyel érkező látogatóink figyelmét, hogy a túraindulás előtt legalább 10 perccel a jegypénztárnál regisztrálni szíveskedjenek!

Tovább olvasom
Szalajka-völgyi Információs Ház

ÉrtékekSzalajka-völgyi Információs Ház

Szilvásvárad kedvelt kirándulóhelyén, a Szalajka-völgyben az aszfaltozott sétaúton érhető el a vadaspark szomszédságában az Információs Ház. A kiállítás megtekintésére nyitvatartási időn kívül is van lehetőség, előzetes bejelentkezés esetén.

Tovább olvasom
Szeleta Park Látogatóközpont

ÉrtékekSzeleta Park Látogatóközpont

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Szeleta Park Látogatóközpontja a Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forint uniós és állami beruházás keretében.

Tovább olvasom
Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont

ÉrtékekBaglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont

A bemutatóhely Salgótarján városközpontjától nem messze, az Ipolytarnóc felé vezető út mentén található. Magába foglalja az 1975-ben védetté nyilvánított Baglyas Bazalttömb helyi jelentőségű természetvédelmi területet, melyhez további 2,5 hektár parkosított terület kapcsolódik. A látogatóközpont épületében kapott helyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegység irodája is. A mintegy 100 m2-es belső kiállítótér Baglyas-kő múltjába nyújt betekintést: a történelmi tablók mellett a régészeti feltárások során előkerült őskori és középkori leletek tanúskodnak a hosszú idő óta tartó emberi jelenlétről. A kültéri látnivalók sorát egy régészeti bemutatóhely is gazdagítja, ahol az elpusztult középkori vár védművének egy része tekinthető meg. A szikla körüli rövid tanösvény a védett terület földtani értékeit és az őket létrehozó vulkáni folyamatokat mutatja be. A látogatóközpont területén egy madármentő állomás is működik, amely sérült védett madarak átmeneti otthonául szolgál.

Tovább olvasom
Vidra verda, környezeti nevelés, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

ÉrtékekVidra Verda

A Vidra Verda küldetése, hogy élményközpontú terepi foglalkozások keretében közel hozza a természetet minden korosztályhoz.

Tovább olvasom
Harkály-ház beltér

ÉrtékekHarkály Ház

A Mátra kapujában, Mátrafüreden várja látogatóit a Harkály Ház, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti nevelési központja. A hagyományos diorámák helyett korszerű, interaktív kiállításelemek segítik a Mátra kincseinek megismerését. Az Éjszakai erdő termében az éjjeli állatok hangjaival lehet ismerkedni, emellett a kiállítás egy másik pontján akár virtuális repülést is tehetünk a Mátra felett. A Harkály Ház megtekintése kiváló programlehetőség lehet rossz idő esetén is, hisz így sem marad el a Mátra nyújtotta természeti élmény.

Tovább olvasom
Szent István-barlang

ÉrtékekSzent István-barlang

Felhívjuk a Miskolc Pass turisztikai kártyával, valamint online vásárolt jeggyel érkező látogatóink figyelmét, hogy a túraindulás előtt legalább 10 perccel a jegypénztárnál regisztrálni szíveskedjenek!

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szállótól 500 m-re, az Eger-Miskolc műút mellett található. Járatainak összhossza 1514 m, függőleges kiterjedése 101 m.

Tovább olvasom
Nyugati Kapu Látogatóközpont

ÉrtékekNyugati Kapu Látogatóközpont

KEDVES LÁTOGATÓINK!

A látogatóközpont kiállítása 2023. április 24-től csak a Bábakalács Természetiskola vendégei részére, illetve előre bejelentkezett csoportok számára tart nyitva.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Felsőtárkányban lévő Nyugati Kapu Látogatóközpontjában az érdeklődők a "Karszt és Élővilága" kiállítás interaktív elemeivel szemléletesen, sok esetben pedig játékos módon figyelhetik meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint a hegység földtani kialakulásával kapcsolatos ismereteket is elsajátíthatják.

Tovább olvasom
bükki csillagda, csillagos égbolt, bükki nemzeti park igazgatóság

ÉrtékekBükki Csillagda

A JEGYVÁSÁRLÁSHOZ GÖRGESSENEK A LAP ALJÁRA!

Tovább olvasom