Natura 2000


Mi a Natura 2000?

A Natura 2000 hálózat az Európai Unióban megőrzendő élőhelytípusok, növény- és állatfajok védelmét szolgáló területek hálózata. Az Európai Unió két természetvédelmi irányelvén alapul, és két területtípust foglal magába: különleges madárvédelmi területeket, illetve különleges természetmegőrzési területeket.

A Natura 2000 az Európai Unió ökológiai hálózata


Melyek a Natura 2000 hálózat célkitűzései?

A Natura 2000 területek célja a rajtuk található közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, és az azt fenntartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása.

A madárvédelmi területek fontos részei a Natura 2000 hálózatnak


Miért fontos európai szemszögből a magyarországi Natura 2000 hálózat?

Életföldrajzi szempontból (azaz az élőlények elterjedése alapján) Európát 11 régióra osztották fel, melyek közül egyik a Kárpát-medencével többnyire átfedő Pannon Biogeográfiai Régió. Ez a hegyek közé zárt medence különböző klimatikus zónák találkozási helye, így az itt kialakuló életközösségek fajösszetétele sokrétű, gyakran egyedi. Miután a Pannon Régió nagy része a mai Magyarország területén található, nem vitatható hazánk szerepe Európa élővilágának, táji sokféleségének megőrzése szempontjából.

A Natura 2000 területek vizes élőhelyei számos közösségi jelentőségű fajnak adnak otthont


Nógrád megyében elterjedt közösségi jelentőségű élőhely a cseres-tölgyes


Szükséges-e a Natura 2000 területek kezelése?

A Natura 2000 hálózattal érintett élőhelyek jelentős része emberi tevékenységek hatására alakult ki, fenntartásukat is a rajtuk folyó gazdálkodás biztosítja. A gazdálkodás mikéntje azonban meghatározza, hogy milyen élőhelyek és fajok vannak jelen. A közösségi szempontból megőrzendő értékek a hagyományos, és kevéssé intenzív (külterjes) gazdálkodás mellett fordulnak elő.

Sok Natura 2000 gyepterület kedvező kezelése a legeltetés


Natura 2000 gyepterület helyreállítása szárzúzással


Optimálisan kezelt erdőssztyepp mozaik Natura 2000 területen


Az inváziós fajok terjedése veszélyezteti a Natura 2000 területek állapotát - selyemkóró az Ipoly-völgyben

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45

A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.

A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel.

Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Gyerekekkel is ajánlott.

Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom