Natura 2000


Mi a Natura 2000?

A Natura 2000 hálózat az Európai Unióban megőrzendő élőhelytípusok, növény- és állatfajok védelmét szolgáló területek hálózata. Az Európai Unió két természetvédelmi irányelvén alapul, és két területtípust foglal magába: különleges madárvédelmi területeket, illetve különleges természetmegőrzési területeket.

A Natura 2000 az Európai Unió ökológiai hálózata


Melyek a Natura 2000 hálózat célkitűzései?

A Natura 2000 területek célja a rajtuk található közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, és az azt fenntartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása.

A madárvédelmi területek fontos részei a Natura 2000 hálózatnak


Miért fontos európai szemszögből a magyarországi Natura 2000 hálózat?

Életföldrajzi szempontból (azaz az élőlények elterjedése alapján) Európát 11 régióra osztották fel, melyek közül egyik a Kárpát-medencével többnyire átfedő Pannon Biogeográfiai Régió. Ez a hegyek közé zárt medence különböző klimatikus zónák találkozási helye, így az itt kialakuló életközösségek fajösszetétele sokrétű, gyakran egyedi. Miután a Pannon Régió nagy része a mai Magyarország területén található, nem vitatható hazánk szerepe Európa élővilágának, táji sokféleségének megőrzése szempontjából.

A Natura 2000 területek vizes élőhelyei számos közösségi jelentőségű fajnak adnak otthont


Nógrád megyében elterjedt közösségi jelentőségű élőhely a cseres-tölgyes


Szükséges-e a Natura 2000 területek kezelése?

A Natura 2000 hálózattal érintett élőhelyek jelentős része emberi tevékenységek hatására alakult ki, fenntartásukat is a rajtuk folyó gazdálkodás biztosítja. A gazdálkodás mikéntje azonban meghatározza, hogy milyen élőhelyek és fajok vannak jelen. A közösségi szempontból megőrzendő értékek a hagyományos, és kevéssé intenzív (külterjes) gazdálkodás mellett fordulnak elő.

Sok Natura 2000 gyepterület kedvező kezelése a legeltetés


Natura 2000 gyepterület helyreállítása szárzúzással


Optimálisan kezelt erdőssztyepp mozaik Natura 2000 területen


Az inváziós fajok terjedése veszélyezteti a Natura 2000 területek állapotát - selyemkóró az Ipoly-völgyben

Kapcsolódó