Geotóp és Földtani Sokszínűség napja a miocén parkban

Geotóp és Földtani Sokszínűség napja a miocén parkban

Geotóp és Földtani Sokszínűség napja a miocén parkban

Október 6. a földtani sokszínűség világnapja, erről az UNESCO Általános Konferenciájának 41. ülésszakán meghozott döntés értelmében immár másodízben fogunk ennek jegyében programot szervezni itt, Ipolytarnócon. Mivel számunkra ez a nap egybeesik az Aradi Vértanúkéval, október 7-én, a tradicionális geotóp napon emlékezünk meg róla. Az Állatok Világnapjára is emlékezve különleges programokkal hívogatjuk a látogatókat a szlovák-magyar Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark földtani örökségének gazdag tárházába és várjuk Önöket az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő világhírű őslénytani lelőhely a geopark kapuja, mely egy tovatűnt, mára már megkövült világba enged betekintést. Tanösvényein a jelenkorból, a 7 millió éves Pannon-tó bükkábrányi fáitól egy szubtrópusi esőerdő szupervulkáni kitörésben elpusztult és egyben konzerválódott ősélőhelyén keresztül, az óriáscápákban hemzsegő Paratethys-sekélytenger 23 millió éves feltárásáig lehet búvárkodni a múltban, ahol a megismerést szakavatott túravezetések és high-tech interpretáció teszi közérthetővé.

A Geodiverzitás Világnapjának tiszteletére egy nappal később, október 7-én 10 óra 45 perckor az Ősfenyő Belépő fogadóépületben egy ingyenes tárlatvezetés az időspirál és geosite kiállításokon keresztül teszi szó szerint is tapinthatóvá a múltat. Ezen a napon a geológiai tanösvényi túravezetések külön kitérnek a térség földtani örökségének népszerűsítésére.

Ezen a napon az Állatok Világnapjára is emlékezünk, a 13 óra 30 perckor kezdődő Vidra Verda természetbúvár foglalkozással együtt különleges programok kavalkádja várja a látogatókat.

Az előző évek egyik geotóp napjának beszámolója itt érhető el.