Magyar tarsza

Magyar tarsza

Magyar tarsza

Hol él?

A Kárpát-medence bennszülött faja, Magyarországon kívül csak Erdélyből és Kelet-Ausztriából ismert előfordulása. Hazánkban szigetszerűen, de középhegységeinkben és síkvidékeinken is elterjedt faj. Nógrád megyében nagy egyedszámban él Buják, Jobbágyi és Pásztó térségében; Szandán kis állománya ismert.

A magyar tarsza a kétszikű növényekben gazdag réteket kedveli


Hogyan él?

Változatos, dús növényzetű gyepekben, a száraz lejtősztyeppektől a mocsárrétekig, sokféle élőhelyen előfordul. A nőstény talajba lerakott petecsomóiból a lárvák már kora tavasszal előbújnak. A kifejlett egyedek májustól július elejéig észlelhetők, késő délutántól az esti órákig halk, de jellegzetes cirpelésükről. Röpképtelen faj, kétszikűek levelével táplálkozik. Kedvező, nagy kiterjedésű élőhelyein nagy egyedszámban van jelen, ilyen helyeken fontos tagja lehet a táplálékhálózatnak.

Röpképtelen faj, kétszikűek levelével táplálkozik


Mit tehetünk érte?

Élőhelyeit a szántóvá vagy erdővé alakítás, valamint a gyepkezelés abbahagyása esetén a természetes beerdősülés veszélyezteti. A késői gyepégetések jelentős károsodást okozhatnak populációiban. Kis terjedőképessége miatt a kipusztított állományok nem települnek újra. Ismert élőhelyeinek gyepként történő fenntartása (kaszálás, kis intenzitású legeltetés) biztosíthatja a faj fennmaradását.