Tavaszi Nagytakarítás - Tisztítsuk meg együtt a Bolygótúra tanösvényt!

Tavaszi Nagytakarítás - Tisztítsuk meg együtt a Bolygótúra tanösvényt!

Tavaszi Nagytakarítás - Tisztítsuk meg együtt a Bolygótúra tanösvényt!

Sajnos mindig lesz, aki eldobálja a szemetet az erdőben. Most arra kérünk, vigyél egy nagyobb szemetes zacskót magaddal és tegyél a tisztább természetért! Szedj össze minél több hulladékot a túrád során, és érezd magad a természet megmentőjének! A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ebben az évben is csatlakozik az ÁÖFK Tavaszi Nagytakarítás akciójához.

2024. április 6-án a Bükki Csillagdához tartozó 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény megtisztítását tűztük ki célul. A túraútvonal a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer modellt is tartalmaz.

Aki csatlakozik önkéntes akciónkhoz, a túra végén 100 forintos regisztrációs jeggyel tekintheti meg a Bükki Csillagda komplex programját, így a planetáriumi vetítést, a megfigyelést az obszervatóriumban, és a Naprendszerünket középpontba állító kiállítást.

A tanösvényen a szakvezetést Vezér József természetvédelmi őr tartja, aki az önkénteseket április 6-án, szombaton, 10 órától várja a Bükki Csillagda parkolójában, a játszótér mellett. A teljes út megtételéhez megközelítőleg 3 óra szükséges. A túra körtúra, így a kiindulás pontjához érkezik.

A túracsoport korlátozott létszáma (15 fő) miatt a RÉSZVÉTEL előzetes REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT! Az önkéntesek jelentkezését április 5. 12:00 óráig e-mailben (kapcsolat@bnpi.hu) várjuk.

A SZEMETESZSÁKOT ÉS KESZTYŰT az önkéntesek számára IGAZGATÓSÁGUNK BIZTOSÍTJA.

A program nagyon rossz idő esetén nem kerül megtartásra. Elegendő mennyiségű élelmiszerrel és folyadékkal kell készülni. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

A tanösvényt végigjáró látogatók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszer-béli távolságokat. Tölgyesek, bükkösök, rétek mellett halad utunk, valamint több szép kilátópontból is csodálhatjuk a bükki tájat. Át kell kelnünk egy patakon, elhaladunk egy felhagyott mészégető-gödör mellett, és több védett növény látványában is gyönyörködhetünk a túra során.

AZ AKTÍV- ÉS ÖKOTURISZTIKAI FEJLESZTÉSI KÖZPONT "TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS - TAKARÍTSUK KI EGYÜTT A TERMÉSZETET!" AKCIÓ-ról a linkre kattintva olvashatnak bővebben.