Tudományos Útikalauz Földlakóknak - Az élet eredete a Földön és a világegyetemben

Tudományos Útikalauz Földlakóknak - Az élet eredete a Földön és a világegyetemben

Tudományos Útikalauz Földlakóknak - Az élet eredete a Földön és a világegyetemben

A Tudományos Útikalauz Földlakóknak elnevezésű programsorozatunk ötödik, egyben utolsó eseményeként május 4. (szombat) 19:00 órától Dr. Murthy S. Gudipati vezető NASA kutató Az élet eredete a Földön és a világegyetemben (Origin of Life on Earth and Search for Life in the Universe) című előadására kerül sor - tolmácsolt formában. Dr. Gudipati előadását követően a résztvevők kötetlen beszélgetés keretei közt tehetik fel kérdéseiket a neves szakember számára.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A helyek - max. 50 fő - jelentkezési sorrendben foglalhatók el. - TELTHÁZ!

Kép forrása: https://science.nasa.gov/people/murthy-gudipati/

Dr. Murthy S. Gudipati vezető NASA kutató (Jet Propulsion Laboratory NASA űrközpont, Kalifornia), az American Astronomical Society (AAS) laboratóriumi asztrofizikai részlegének vezetője, egyben az Europlanet projekt elnöke. Dr. Gudipati 2024 tavaszán a budapesti Amerikai Nagykövetség, valamint az Atomki közös szervezésében és támogatásával vesz részt magyaroszági tanulmányúton, kutatómunkában az Embassy Science Fellow program keretében. Ez az Amerikai Külügyminisztérium által szervezett kutatási partnerségi program, amely a vendéglátó országok számára nyújt lehetőséget arra, hogy amerikai kormányzati kutatóhelyen - pl. NASA - dolgozó tudósokkal közös tudományos programokban működjenek együtt.

Dr. Gudipati részt vesz a Jupiter holdjának és Európának a részletes felderítésére indított küldetésében (Clipper Misszió) is. Kutatói munkássága nagyban segíti annak megértését, hogy a Jupiter, a Szaturnusz és a Naprendszerünk más bolygóiról érkező napszél és magnetoszférikus sugárzás hogyan idézhet elő fizikai és kémiai változásokat a felszíneken (jégen és nem jégen), amelyek különösen a NASA folyamatban lévő és jövőbeli küldetései szempontjából fontosak.

Az előadás angol nyelven, valamint magyar tolmácsolt formában is hallgatható és 12 éven felüliek számára ajánlott. Az azon való részvételhez semmilyen előképzettség nem szükséges.

Az előadás után esti csillagászati program következik, amelyre szeretettel várjuk azokat, akik az előadáson is részt vettek! Az esti programra ITT TUDNAK REGISZTRÁLNI.


DERÜLT IDŐ ESETÉN:

Igény szerint egy rövid planetáriumi bemutatóval kezdünk, amely során látogatóink begyakorolhatják a tájékozódást a csillagok között. Ez után vagy akár rögtön érkezés után, kihasználva a derült időt, az Obszervatóriumba megyünk. Rövid távcsőhasználati ismertető után a látogatók páratlan élményt szerezhetnek: a 61 cm-es tükörátmérőjű távcső segítségével kémlelhetik az égboltot, valamint nagy létszám esetén a teraszon felállított mobil távcsövekkel is észlelhetnek különböző égitesteket.

A csillagászok mindeközben számos érdekességet osztanak meg a csillagos égboltról, a megfigyelt égitestekről, valamint a felmerült kérdésekre is válaszokat adnak.

A távcsöves bemutatók csak derült idő esetén tarthatóak meg, így érdemes figyelni az időjárás előrejelzéseket.

S, hogy miket láthatunk ezen az estén? M44 (Méhkas csoport); Mizar-Alcor; M81/M82 galaxis; M3 és M13 gömbhalmaz; M51 (Örvény-galaxis); M57 (Gyűrűs köd); Albireo; Leo-triplet

BIZONYTALAN IDŐ ESETÉN:

A csillagászok az aktuális időjárást folyamatosan szemmel tartva alakítják ki a programrendet úgy, hogy mindig az észlelés kapja a nagyobb prioritást. Így, ha időközben kiderül az égbolt, észlelésbe kezdenek. Ami biztos, az egy planetáriumi bemutató, amely során látogatóink begyakorolhatják a tájékozódást a csillagok között, és megismerhetik az égbolt aktuális jelenségeit.

BORULT IDŐ ESETÉN:

Az esti program borult idő esetén is megtartásra kerül. Ekkor a résztvevők megtekinthetik a kiállítást, melyen a csillagászok tárlatvezetést tartanak. Ezután egy élőszavas planetáriumi előadással következik, mely során gyakorolhatják a tájékozódást a csillagok között, és megtekinthetik az égbolt aktuális jelenségeit. Rövid látogatást tesznek az Obszervatóriumba, ahol megismerkednek a távcsövekkel. Az utolsó programpontról a látogató dönt: választhatnak planetáriumi filmnézés vagy a VR-tér élményeinek kipróbálása közül.


A Bükki Csillagda programsorozatának további előadásairól a honlapunkon és közösségi oldalainkon tájékozódhatnak.